HogeJacht.nl

Welkom op de website van Will Dokter

-IMGP2468Thijs breng keurig de eend terug
Oefenen Water apport
Oefening aan water, in het bos , in het weiland. – gewenning aan het water.
Wanneer u zelf in het vlakke ondiepe water gaat, zal de welp u spelender­wijs volgen, nog eenvoudiger is het met een ervarener hond, wanneer zij het water ingaan, wordt het voor de jonge teckel nauwelijks tegengehouden en komt het geheel niet schuw/schichtig over. Terwijl er genoeg afkoeling voorhanden is.
Aan het natte element zult u uw teckel reeds in een vroege leeftijd kennis laten maken. Het beste ook op jonge leeftijd, direct na overname van de fokker. Het water mag niet te koud zijn, minstens 10-12°C. Hoe vroeger u de welp met het vochtig element bekend laat maken, des te probleemloze zal hij daarmee ver­trouwd raken.
Gaat u met de jonge teckel in de buurt van water, laat hem vrij rondlopen, nadert u de vlakke oever, stap zelf dan een stukje het vlakke water in. Uw jonge teckel wil dicht bij u blijven en heeft dan zo de eerste kennismaking met het wateren het geen en niet bang zijn voor water komt daar uit voort. Het is eenvoudiger, heeft u een oudere ervaren teckel , of vraagt u een andere voorjager met een gebruikshond, laat beide vierlopers(ze moeten wel met elkaar vertrouwt zijn) een lange tijd aan de oever stöberen. Uw welp zal de oudere teckel het meest volgen, allereerst aan de oever, dan onverwijld in het water. Speciaal dan, wanneer de ervaren teckel er iets uit het water apporteert. Deze aanzet houdt uw leerling normaler wijze niet meer op de oever en stormt achter de andere teckel aan in z'n kielzog.
Voor alle vorming van karakter, nabootsen, nadoen.. Dan met zijn zeer hoge leerbaarheid van de welpen van 8 - 12 weken gaat ook een sterker speel- en verkenningswerk. Het voorbeeld van de ouderen, in vertrouwen de hond volgen, wordt hij met alle zelfstandigheid en zonder angst in dat natte element te gaan.
Dus had dan ook zeer veelvuldig gezegd, dat in een welpen-ouder aan het water haar aangevoerde teckel een levenslang een volgzamer jachthelper is geworden.
Ook die oefeningshengel, die uw jonge teckel ook veel natuurlijke bewegingen heeft gegeven, kan voor die zelf overwinning van schuw/voorzichtig zijn voor het water een grote hulp zijn.
Zwaait u spelenderwijs een eenden vleugel, laat uw teckel deze enige malen rustig grijpen. Houdt u de oefenhengel boven het water met de prooi, eend vleugel in het water. Dan ziet u de aanlok tegenstand over het ondiepe water, de teckel eerst naast zitten. Enig schuwheid komt dus volstrekt niet aan de orde.
IMGP2501      IMGP2503 IMGP2506      IMGP2507
Thijs tijdens de WA proef 

Helpt het niet, wil uw leerling-teckel daadwerkelijk niet het water in, dan gaat u samen met hem erin. Doe als voorbeeld, de welp volgt u en wanneer dan ruimschoots door het ondiepe water loopt, vergeet hij spoedig het vochtig element zonder boos te zijn.

Onder geen geval trekt u uw teckel b.v. met behulp van een zeer lange veldlijn het water in of werpt u, uw hond totaal in het natte element. U bereikt daarmee regelmatig -enkel- een waterschuwe hond. Wonen aan of bij het water geeft extra impuls -spitzen gefühl- zeer veel geduld en een hoeveelheid aan tijd.
MET geweld loopt u bij de hondenopleiding uit op NIETS. De vertrouwensgrondslag die u reeds heeft opgebouwd, kunt u daarmee zeer verstoren.
NA ieder waterwerk moet u uw teckel de gelegenheid geven zich warm en droog te lopen, nog beter is de teckel droog te wrijven met een droge handdoek.
Vooral in het koude jaargetijde is dat belangrijk, bij het achterwege laten kan dat tot onderkoeling leiden die zijn gezondheid in gevaar brengt.
Sluit de teckel nooit nat op in b.v. buiten kennel!