HogeJacht.nl

Welkom op de website van Will Dokter

juni 2004 031 

Luid op spoor oefenen op het haas
Luid op spoor is een aanlegproef. Natuurlijk zal niet elke teckel bij het aanzetten op een hazen- of reeënspoor direct luid geven. Dit kan worden geoefend. Luid geven is een apart geluid, het is geen blaffen en het is geen janken, het zit er ergens tussenin.

Hoe gaat dit oefenen in zijn werk:

Zoek een stuk gras- of akkerland waar haas zit. Denk erom dat je voor het oefenen toestemming nodig hebt van de grondeigenaar. Let op!!! Het mag alleen een haas zijn en geen konijn!
Draag de teckel en houdt zijn kop naar achteren onder de arm. Dit om het haas niet te laten zien als deze zijn plaats verlaat. Het gaat er namelijk om dat de teckel luid geeft op het spoor van het haas.
Niet op het haas zelf. 

DSC 8603 DSC 3810 
Het is makkelijker als je met een aantal mensen in linie over een veld loopt om het haas uit de “pot” ( ligplaats of leger) op te stoten. Wanneer het haas uit zicht is, wordt de teckel op de grond gezet met zijn neus in de richting waar het haas is vertrokken. Het aanzetten gebeurd ongeveer een meter voorbij de pot. De teckel zal nu luid geven en op het spoor van het haas door het veld trekken. Let op, zet de teckel niet met zijn neus in de pot (ligplaats) maar net iets verder op het spoor

Mocht de teckel iets minder getalenteerd zijn en de eerste keer wel goed het spoor volgen, maar verder stom zijn, dan wil dat niet zeggen dat de teckel bij een verdere poging ook niet luid zal zijn.
Belonen voor zijn gedrag als hij terugkomt is erg belangrijk!

2013 10 05 - DTK - VP -  1112013 10 05 - DTK - VP -  88
Het is beter om voor de teckel om een “spoorluidlijntje” te gebruiken.
Uitleg kan ik geven tijdens het oefenen van spoorluid, met dit spoorluidlijntje. (zie foto Ott)
2013 10 05 - Ott in het veld grootform.-  115
Ott prachtig luid achter het haas aan.

Slip lijn
Een  slipriem, waarvan de halsband los valt als de sluiting wordt losgeknipt, werkt toch storend voor de teckel.(eigen ervaring!)
Voor de grotere jachthonden werkt dit zonder probleem. De hond gaat dan zonder halsband het veld in.

   
  
Wat te doen als de hond geen luid geeft:
1.Hou de teckel aan de lijn totdat hij luid wordt , het trekken aan de riem door de teckel geeft een soort extra spanning die de teckel aanzet tot janken en blaffen. Moedig de teckel daar ook in aan en laat de teckel schieten als hij goed luid geeft. Hij zal dan waarschijnlijk op het spoor luid blijven geven.
2.Als de teckel een beetje luid geeft, loop met hem mee in de richting van het spoor en moedig hem aan. Laat ook nu de teckel pas los van het "spoorluidlijntje" als hij goed luid is.
Note:
Let goed op dat je een gebied gebruikt waarj de teckel geen gevaar loopt om onder een auto te komen o.i.d. De teckel gaat net zo lang achter het haas aan tot dat hij het spoor bijster is. De minimale afstand dat een teckel luid moet zijn is ongeveer 400 meter.
Hoe verder de teckel luid is hoe beter het is. Dit geldt ook voor het volume van het luid. 

IMG 0558